تاریخ برگزاری: جمعه، ۲۴ اسفند ۱۴۰۳ محل برگزاری: قم، شهر قایم برگزار کنندگان: مهاجرین یکهولنگ مقیم قم موضوع مراسم: ما و شهید مزاری؛ قبل از مزاری، عصر مزاری، بعد مزاری پیشزمینه و معرفی:
سیامین سالیاد شهادت عبدالعلی مزاری، رهبر بزرگ عدالتخواهی و مدافع حقوق هزارهها، در تاریخ ۲۴ اسفند ۱۴۰۳ توسط مهاجرین یکهولنگ مقیم قم برگزار شد. مزاری به عنوان نماد مقاومت و مبارزه برای تحقق برابری و عدالت اجتماعی، همواره در قلب و ذهن مردم افغانستان بهویژه جامعه هزاره جای دارد. ایشان به دلیل ایستادگی در برابر ظلم و ستم و تلاش برای حفظ وحدت ملی، چهرهای ماندگار در تاریخ معاصر افغانستان است. جزئیات مراسم:
مراسم در فضای معنوی با حضور گسترده مردم آغاز شد.
ابتدااین مراسم با تلاوت آیاتی از قرآن کریم رسماً شروع شد و پس از آن دکلمهای به افتخار بابه مزاری اجرا شد که با استقبال گرم شرکتکنندگان مواجه گردید.
یکی از لحظات تأثیرگذار مراسم، اجرای آهنگی بود که در ستایش بابه مزاری ساخته شده بود. این آهنگ با بیان احساسات عمیق مردم نسبت به مزاری، فضای مراسم را بیشتر به یاد و خاطره این رهبر آغشته کرد. سخنرانی حجتالاسلام دکتر دانش خراسانی:
حجتالاسلام دکتر دانش خراسانی، به عنوان سخنران اصلی، با محوریت موضوع “ما و شهید مزاری؛ قبل از مزاری، عصر مزاری، بعد مزاری” صحبت خود را آغاز کرد. ایشان در سخنرانی خود به شرایط سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جامعه هزاره قبل از مزاری اشاره کرد و سپس به دوران مبارزات ایشان پرداخت. دکتر دانش خراسانی نقش برجسته مزاری در تقویت هویت هزارهها و ارتقای جایگاه آنها در صحنه ملی افغانستان را توضیح داد.
در نهایت، ایشان به اهمیت پاسداشت میراث فکری و فرهنگی مزاری برای نسلهای بعدی پرداخت.
اجرای گروه سرود و رونمایی از آثار هنری:
در ادامه مراسم، گروه سرود به اجرای سرودی در ستایش بابه مزاری پرداخت که با شور و احساس عمیقی همراه بود. پس از آن، بخش رونمایی از آثار هنری انجام شد. تابلوها و نقاشیهایی که توسط هنرمندان خلق شده بودند، به نمایش گذاشته شد و مورد تحسین و توجه حضار قرار گرفت. تقدیر و اهدای جوایز:
در بخش پایانی مراسم، جوایز و تقدیرنامههایی به برگزارکنندگان و هنرمندان اهدا شد که با همکاری و تلاشهای شبانهروزی خود در برگزاری این مراسم سهم بزرگی داشتند. این جوایز به عنوان نشانهیی از قدردانی به افراد اهدا شد. پایان مراسم:
مراسم با دعای ختم جلسه و دعا برای شادی روح بابه مزاری به پایان رسید. پس از پایان مراسم، حضار به بازدید از نمایشگاه آثار هنری پرداختند که شامل تابلوهای نقاشی و دیگر آثار هنری مرتبط با زندگی و آرمانهای مزاری بود.
در انتها، شرکتکنندگان عکسهای دستهجمعی و سلفی گرفتند و با لحظاتی پر از یاد و احترام نسبت به بابه مزاری، مراسم به پایان رسید. نتیجهگیری:
این مراسم با محوریت یادآوری نقش و جایگاه عبدالعلی مزاری، نشاندهنده پیوند عمیق جامعه مهاجرین با آرمانهای این رهبر بود. پیامهای مطرح شده در این سالیاد به تداوم راه عدالتطلبی، مبارزه با تبعیض و اهمیت وحدت ملی تأکید داشت.
سفارت افغانستان در تاجیکستان از سالروز شهادت عبدالعلی مزاری رهبر حزب وحدت اسلامی افغانستان یادبود به عمل آورد.
به گزارش خبرگزاری جمهور؛ این سفارت با نشر اعلامیهای گفته که روز سه شنبه (24 حوت) رهبری سفارت از بیست و هفتمین سالیاد شهید وحدت ملی استاد عبدالعلی مزاری در سفارت افغانستان مقیم تاجیکستان با حضور داشت چهره های سیاسی، فرهنگی و محصلین، اساتید مکتب لیسه سامانیان و انجمن مهاجرین زنان در ” دوشنبه ” گرامی داشت بعمل آمد.
در این محفل بعد از ختم شریف ابتدا دگرجنرال محمد ظاهر اغبر سفیر و نماینده سیاسی مردم افغانستان در تاجیکستان، شخصیت مبارزاتی استاد شهید عبدالعلی مزاری را مورد بحث قرار داده و گفت که شهید مزاری بخاطر ارزشهای ملی و همبستگی مردم افغانستان تلاش ورزید و دشمنی اقوام را فاجعه می خواند.
به گفته او، طرح شهید مزاری برای ساختار یک نظام عادلانه، ارزش تاریخی داشت و او تنها راه حل مشکلات و منازعات داخلی را انتخابات و آرای مردم میدانست.
اغبر همچنین به وضعیت موجود در کشور اشاره کرد و گفت که تا کنون هیچ کشوری حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است؛ ولی با تاسف بعضی سفیران خلاف خواستههای مردم در تقابل با اصول دیپلماسی جهان، عکس وتصویر، پذیرای از نماینده طالبان می کنند که بدون شک مردم و شهروندان افغانستان در هر کجایی که هستند در برابر چنین معامله گریها ایستاد خواهند شد.
گفتنی است که از سالروز شهادت عبدالعلی مزاری در ترکیه، اروپا امریکا، استرالیا و ایران نیز تجلیل شده است.
اما؛ امسال به جز از یک مورد، دیگر هیچ برنامهای یادبود از شهید مزاری در داخل کشور برگزار نشد.
به گزارش جماران، مراسم بزرگداشت بیست و نهمین سالگرد شهادت شهید وحدت ملی افغانستان، استاد عبدالعلی مزاری، در حرم مطهر امام خمینی (س) برگزار شد. عَبدُالعَلی مَزاری (1326 – 1373ش) از چهرههای مشهور سیاسی و جهادی افغانستان و اولین دبیرکل حزب شیعی وحدت اسلامی افغانستان بود که در سال 1368با ادغام احزاب سیاسی شیعه، حزب وحدت اسلامی را تأسیس و وارد مناسبات سیاسی افغانستان کرد. او در سال 1351 وارد ایران شد، سالها به تحصیل در حوزه علمیه قم پرداخت و در مبارزات انقلاب اسلامی ایران مشارکت داشت. شهید مزاری سال 1358 به افغانستان بازگشت. اوج فعالیت سیاسی مزاری در سه سال آخر زندگی او به عنوان دبیرکل حزب وحدت اسلامی در کابل بوده که منجر به شهادت او در22 اسفند 1373 توسط طالبان شد.
نگی و همبستگی هزاره های افغانستان سلسله برنامه های گرامی داشت از بیست و نهمین سالیاد رهبر شهید استاد عبدالعلی مزاری (ره) را با برگزاری برنامه حضوری در ترابزون به پایان رسانید. این برنامه با حضور اساتید دانشگاه ها، مهمانان از شهر های مختلف ترکیه و مهاجرین ساکن در ترکیه در سالن اجتماعات شهرداری بزرگشهر ترابزون برگزار گردید. کمیته های مدافع حقوق زنان، کمیته جوانان، کمیته افراد دارای معلولیت و کمیته کودکان در این برنامه اجرا های متنوع و موثر را با محتوا به تصویر کشیدن. دیدگاه های رهبر شهید در رابطه به افغانستان و راهکار های حل بحران افغانستان به نمایش گذاشتند.
در جریان این برنامه گفتمان علمی با اشتراک اساتید دانشگاه ها، محققین و پژوهشگران با موضوع «شهید مزاری و جامعه» نیز برگزار گردید. داکتر آصف مبلغ، پژوهشگر و نویسنده و استاد دانشگاه آکدنیز آنتالیا، داکتر مرتضی صارم، نویسنده و پژوهشگر، خانم راضیه صافی روانشناس و پژوهشگر و داکتر محمد انصاریان، محقق و نویسنده مسائل اقتصادی در این گفتمان حضور یافته در رابطه به موضوعات، شهید مزاری و جامعه، حکومت ملی از دیدگاه شهید مزاری، وضعیت اقتصادی افغانستان پسا طالبان و وضعیت زنان در افغانستان به بحث و گفتگو پرداختند. این برنامه با سخنرانی محترم محمد گل رییس انجمن فرهنگی و همبستگی هزاره های افغانستان، جمع بندی گردیده و به پایان رسید.
انجمن فرهنگی و همبستگی هزاره های افغانستان در نظر دارد تا محتوای سلسله برنامه های امسال را به صورت کتاب تنظیم و در زود ترین فرصت به زبان های ترکی و فارسی به نشر برساند.